Leone

Contini

Firenze, 1976

TRANS-ORIENT BUFFET, INC. | Frigoriferi Milanesi 2012

TRANS-ORIENT BUFFET, INC., Frigoriferi Milanesi 2012
(TRANS-ORIENT BUFFET, INC.)
(cibo e bevande)
Courtesy: Leone Contini

 

Suburbs of Milan, a bus just arrived from Morocco, a three days long journey; in front of it a small crowd and large plastic bags, the flavor of the homeland; informal deliverers travel back and forth between Italy, Ukraine and Moldova, via Romania; microbus packed with goods - incoming and outgoing - and caregivers.
I collected food and beverages in these liminal spaces, neglected meeting points lacking of specific features - they are not squares, nor streets - but intensely lived. However usually considered marginal, this crossroads are in fact the center of the social live for a multitude of immigrants, claiming a continuity with its origins; here are flourishing relations and vigorous micro-economies, often informal. I perceive these suburbs as a space of freedom and reconnection.

The Trans-Orient Buffet, Inc. is a transit of food and beverage from the immigrant informal markets to the art world. Creative elites are starving for domesticated exoticism, but they are deeply scared of “raw otherness”. The food was initially perceived as potentially harmful, polluted or septic. I performed a talk explaining that the food was homely and fresh; I also taught them what I learned by immigrants about how the food should have been processed or presented. Step by step the un-familiar turned into familiar and the people start to enjoy the meal. The food was delicious indeed. 

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Milano epicentro di poiesi identitarie e nostalgie (un tempo intra-italiane, oggi anche trans-europee e trans-continentali), approdo di beni spirituali/materiali - come i prosciutti moldavi, il pane pugliese ecc. - corrispondenti ad altrettante diaspore.

A Cascina Gobba un autobus parcheggiato in attesa di partire per il Marocco, due o tre giorni via terra, di fronte una piccola folla e grandi buste di plastica a scacchi; postini informali fanno la spola ogni giorno tra Italia e Moldavia, via Romania; microbus stipati di merci - in arrivo e partenza - e badanti. Gli interporti informali, il mercato dei romeni e gli empori di via Padova fanno della periferia milanese il centro di mille comunità, ciascuna delle quali rivendica una continuità con la propria origine.

Il Trans-Orient Buffet, Inc. è una collezione/offerta di prodotti gastronomici raccolti negli spazi considerati residuali e periferici di Milano, luoghi spesso negletti e privi di funzioni specifiche - non sono piazze, non sono strade - ma che sono intensamente vissuti, ed attorno ai quali si sviluppano vigorose micro-economie, spesso informali.
Nella nuova Milano ecologista e salutista, che riscopre il verde ad uso delle elites creative, già esiste - seppur non tematizzato - un intenso dialogo tra le comunità migranti ed i propri backgrounds rurali e culinari.

Il buffet materializza questa realtà nella forma di un’irruzione negli spazi dei frigoriferi milanesi e, a livello bio-chimico, nei corpi dei loro frequentatori (cfr inc.).

 

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